Lavau Vacances

Maine-et-Loire

Op een unieke plek in de Anjou ligt Lavau Vacances. Een mooie uitvalbasis om deze interessante streek te verkennen en te genieten van de rust en het landschap.

Nadat Anita Hompus en Vries Zuidam een oude stal op hun boerderij in Nederland hadden verbouwd tot vakantiewoning en de eerste gasten waren ontvangen wisten ze al snel dat ze de zaken radicaal anders wilden aanpakken. Dit smaakte naar meer en het was al snel duidelijk dat dit in Frankrijk zou gaan gebeuren.

Maar waar in Frankrijk was de vraag. Anita kan zich de zoektocht naar geschikte locatie voor hun nieuwe project nog goed herinneren. “Onze zoektocht is ooit in het zuiden van Frankrijk begonnen en heeft ons door de Auvergne, Dordogne, Charente en Vendée geleid. Naast dat we als voornaamste doelstelling hadden dat ‘het direct goed moest voelen’ hadden we ook nogal wat andere noten op onze zang; géén drukke weg voor de deur, rustig gelegen maar niet in the middle of nowhere, een streek met een mild en zonnig klimaat en, voor ons toen héél belangrijk; na alle huizen die we in Nederland onder handen genomen hadden wilden we géén groot bouwproject meer.”

Maar het bloed kruipt toch waar het niet gaan kan en dus werd er flink verbouwd. Vries vertelt: “Dat laatste is dus volledig mislukt. Maar goed, je moet ergens een concessie doen, nietwaar?! We hebben dus echt alles hier het zij gerenoveerd of helemaal nieuw opgebouwd. In een deel van de longère waren oude stallen waar het stro nog op de vloer lag. Daar zijn nu de gites Le Fleuron en Le Muguet. En we zijn nog lang niet klaar…”

Het was veel werk maar het resultaat mag er ook wezen. De vijf gîtes zijn smaakvol ingericht en van alle moderne gemakken voorzien zonder dat het oorspronkelijk karakter van de gebouwen is verdwenen. Alle vakantiewoningen zijn voorzien van modern sanitair, prima bedden en een prima uitgeruste keuken.

Volgens de eigenaren is vooral de plek bijzonder. Vanaf het complex heb je prachtig uitzicht op de groene vallei. “Vooral met zonsopgang is het licht hier heel erg mooi”

Ondanks de rustige ligging hoef je je hier niet te vervelen. “Deze regio sprak ons direct aan vanwege haar veelzijdigheid. Je kunt hier heerlijk wandelen, fietsen en kanoën, er zijn veel mooie steden en leuke kleine dorpjes, je kunt kastelen, mooie tuinen, wijnhuizen en (brocante)markten bezoeken en er zijn ook genoeg leuke dingen om met kinderen te ondernemen. Zo zijn er een paar hele bijzondere dierentuinen, een klimbos, pretpark, een zwemmeer, het Doornroosje kasteel en spannende grotten en nog veel meer…”, vertelt het paar.

Ook voor de innerlijke mens komt aan zijn trekken hier. De Anjou staat natuurlijk bekend om zijn rosé wijn maar de keuken van deze streek mag er ook wezen. Anita en Vries weten hier ook van te genieten.

“De Anjou is een bekende wijnstreek dat veel meer te bieden heeft dan de bekend Rosé d’Anjou. De Crément de la Loire is een héérlijk ’bubbeltje’, gemaakt volgens de methode traditionelle. Eigenlijk dus champagne maar die naam mag alleen gevoerd worden als de wijn in de Champagne is geproduceerd. Er zijn in het gezellige stadje Saumur diverse wijnhuizen waar je een leuke rondleiding kunt doen en uiteraard na afloop ook kunt proeven. Bij ons in de buurt is er ’s zomers ook nog de mogelijkheid tot een Nederlandstalige rondleiding op een wijndomein met aansluitend een proeverij.”

“De streek heeft diverse culinaire specialiteiten zoals witte asperges , filet de sandre au beurre blanc, dit is snoekbaarsfilet met een saus van witte wijn, boter en echalotten. Als dessert moet je zéker een keer de Crémet d’Anjou geprobeerd hebben, een heerlijk romig vers kaasje met een saus van vers rood zomerfruit maar er bestaat ook een overheerlijke mokka variant van.”

Naast het nuttigen van al deze lekkere zaken houden Anita en Vries er ook van om ze te maken. Dat doen ze ook graag week voor hun gasten. Wie wil kan dus na een dag de streek te hebben verkend lekker aanschuiven aan een vers gedekte tafel en genieten van de heerlijke dingen die deze streek biedt.


Algemene informatie

Locatie: Maine-et-Loire


Aantal gîtes: 5Faciliteiten

In de omgeving


Op de kaart


Gîte 1

Capaciteit: 4 personen

Gîte 2

Capaciteit: 4 personen

Gîte 3

Capaciteit: 2 personen

Gîte 4

Capaciteit: 2 personen

Gîte 5

Capaciteit: 2 personen