Bretagne

Bretagne ligt als een enorme golfbreker in de Atlantische Oceaan in het westen van Frankrijk. De streek heeft een zeer eigen karakter dat is gevormd door de kust en het ruige landschap. De kust is bijna 3.000 kilometer lang en bestaat uit duizenden inhammen, kliffen en binnenzeeën. Een heerlijk land om vakantie te vieren.

Bretagne doet na Corsica en Baskenland misschien wel het minst Frans aan, dat vinden ze zelf tenminste. De mensen hebben een zeer eigen identiteit. Hoewel het Bretons, dat lijkt op het Keltisch dat wordt gesproken in Ierland, nooit de officiële taal is geweest, wordt het nog redelijk veel gesproken.

Naast Bretons en Frans wordt er nog een derde taal gesproken in Bretagne en dat geeft ook het probleem van Bretagne in het verleden aan: het is geen eenheid. Ondanks de strategische ligging tussen Engeland en Frankrijk en de daarmee gepaard gaande economische overvloed, werden de inwoners op kritieke momenten uitgespeeld door de Franse of Engelse koningen. Het lijkt in die zin een beetje op de geschiedenis van Schotland.

Desondanks is er voor de toerist in de eenentwintigste eeuw genoeg te zien. Door de welvaart in het verleden, barst de streek van de prachtige dorpjes en steden met oude huizen. In Bretagne vind je vier dorpen met het predicaat ‘Les Plus Beaux Villages de France’ en twee die dat in het verleden al waren.

De streek wordt al heel lang bewoond. Zo zijn er veel prehistorische opgravingen gevonden en is de menhir hier zo’n beetje uitgevonden. De bekendste plek is Carnac dan wordt gezien als de Franse variant van Stonehenge.

Naast al deze cultuur is Bretagne met name bekend om zijn prachtige natuur en prachtige landschappen. Met name de kust is gevarieerd en hier en daar heel erg ruig.

Ile de sein dorp eiland bretagne frankrijk cc Christophe ALARY

Île de Sein: Eiland voor de kust van Bretagne

Île de Sein is ongetwijfeld op het eerste gezicht één van de meest aansprekende Plus Beaux Villages de France. Het dorp ligt namelijk op een eiland van nog geen twee kilometer lang op ongeveer acht kilometer van de kust van Bretagne. Een kleine pont brengt je over ‘Raz de Sein’ zoals de zeestraat heet, naar […]

Saint-Suliac: Oud vissersdorp in Bretagne

Vlak onder Saint Malo en in de buurt van Mont Saint Michel ligt het oude vissersdorp Saint Suliac. De huizen zijn voor een groot deel gebouwd van graniet en staan in nauwe straatjes die in het seizoen vol staan met bloemen. Het dorp heeft een eeuwenoud klooster dat meerdere keren is herbouwd. Helaas voor ons […]

Rochefort-en-Terre: Bloem- en sfeerrijk dorp in Bretagne

Rochefort-en-Terre ligt in een prachtig gebied in het zuiden van Bretagne dat bekend staat als de bloementuin van de streek. Nu zijn wij wel wat gewend in Nederland als het om bloemen gaat, maar dit dorp kan zich qua bloemen meten met wat wij hier in Nederland hebben. De straatjes en pleintjes in het dorp […]

Kaart met de mooiste dorpen van Bretagne

Les plus beaux villages de France weergeven op een grotere kaart