De Péage is voor veel Nederlanders een verplicht nummer en we denken er niet zo bij na hoeveel het nu eigenlijk kost. Als je na een half uur in de file eindelijk bij de tolpoort bent aangekomen, ben je allang blij dat je verder kan rijden. Kaartje en creditcard erin, spoorboom open en gaan is het devies. Toch is het interessant om eens te kijken wat het nu werkelijk kost. Péago, een Nederlandse start-up, onderzocht acht populaire bestemmingen en heeft berekend wat het kost om daar te komen.
Populaire bestemmingen
Frankrijk is een groot land, maar de meeste Nederlanders hebben toch een voorkeur voor een bepaalde streek of plaats. De volgende populaire bestemmingen werden onderzocht: Sarlat, Fréjus, Arcachon, Quimper, Annecy, Parijs, Beaune en Roses in Noord-Spanje. Omdat Utrecht lekker centraal ligt, is de Domstad uitgekozen als startpunt. Omdat je naast de tol ook benzine gebruikt, is er uitgerekend wat je tijdens de reis aan brandstof kwijt bent. Dit hebben we gedaan voor zowel een benzine- als een dieselauto en om het plaatje compleet te maken hebben we tevens de berekening gedaan als je er een caravan achter hangt.
De rit naar de Spaanse grens bij Roses is de langste en kost je met de auto 233,16 euro, waar je 72,40 euro kan aftikken bij de tolpoorten ofwel ruim 31 procent. Ga je met de caravan, dan ben je 345,15 euro kwijt, waarvan 112,90 euro aan tol. Daarmee is deze route niet de duurste in ons onderzoek; dat is namelijk die naar Fréjus. Deze rit naar de Côte d’Azur kost je 237,61 euro. Aan de Péage ben je 90,50 euro kwijt en dat is ruim 38 procent van het totaal. Ga je met de caravan, dan stijgt het percentage van de tol in de reiskosten naar bijna 40 procent. We hebben het hier over een enkele reis, dus ben je voor een retourtje Fréjus 181 euro aan tol kwijt. Dat is misschien niet zo veel binnen het totale vakantiebudget, maar vergeleken met een kwartaal wegenbelasting in Nederland is het toch een behoorlijk bedrag.
Diesel
Voor een dieselauto is het percentage van de tol binnen het reisbudget nog hoger. Dat is ook logisch, want een diesel rijdt zuiniger en deze brandstof is ook in Frankrijk iets goedkoper. De tocht naar Annecy in de Franse Alpen met een diesel en caravan is de enige route waar je meer geld kwijt bent aan tol dan aan brandstof.
Zijn er ook regio’s waar je minder kwijt bent? Zeker, Bourgondië is relatief goedkoop. Voor een ritje naar Beaune ben je rond de twintig procent van je reisbudget aan tol kwijt. Dit komt doordat het eerste deel van deze rit langs Metz en Nancy tolvrij is, iets wat op de langere termijn gaat veranderen. Naast Bourgondië is ook Bretagne voordelig. Voor de ruim duizend kilometer lange route naar Quimper ben je met een auto iets meer dan zeventig euro kwijt, achttien procent van de totale kosten. Het geld dat je kwijt bent aan tol heeft dus niet alleen te maken met de lengte van de rit, maar ook met je bestemming. Maar waar je ook deze zomer in Frankrijk naar toe gaan,een groot deel van de reiskosten gaat op aan de Péage.
Het onderzoek is gedaan door Péago, een Nederlandse start-up dat een app ontwikkelt om slim te besparen op de Franse tolwegen.
Plaats een Reactie
Meepraten?Draag gerust bij!