Fransen begrijpen niets van vleeswaren of plakjes kaas op een boterham. En van hagelslag snappen ze helemaal niets; “Hagelslag? Daar versier je taarten mee!”. Eenmaal op het werk is de Nederlander al heel snel te vinden bij de koffieautomaat, als het kan om het uur even een koffiepauze, toch? Dat fenomeen kennen ze in Frankrijk helemaal niet! Daar wordt gewoon doorgewerkt. Niks koffiepauze!
De middagpauze
Om twaalf uur ’s middags laat hij echter alles uit zijn handen vallen en gaat hij uitgebreid eten. Deze middagpauze tussen twaalf en twee uur is heilig voor de Fransen. Dan moet je hem niet lastig vallen! Lunchen doe je dan ook niet in de bedrijfskantine die je in Frankrijk dan ook niet zo veel aantreft. De werkgever geeft zijn personeel liever lunchbonnen. “Alsjeblieft jongens, ga lekker met je collega’s een hapje eten in de stad, als je maar om twee uur terug bent!”.
Restaurants zijn hierop dan ook ingesteld. De kok begint om een uur of tien met de “Mise en place” het voorbereiden van de plat du jour, de dagschotel, die altijd heel voordelig aangeboden wordt. De gasten komen om twaalf uur binnen en kunnen meteen beginnen. De kok gaat om een uur of één vaak naar huis om zelf te eten.
Wat een duidelijk en goede uitleg over het Franse leven.
De tip over lunchtijd, top!