In de koffer naar Frankrijk; de beste reisgidsen

Een reisgids is voor ons één van de belangrijkste stukken bagage als wij naar Frankrijk gaan, alleen de credit card is nog belangrijker. Deze is bij ons gewoon van papier, handzaam, stevig en hij moet voldoende informatie bevatten. Een reisgids als e-boek is wel handig voor bij de gîte of camping, maar in het veld is het gewoon te onhandig. Daarbij kan je op papier nog eens makkelijk aantekeningen maken, gewoon met een pen.

Reisgidsen voor Frankrijk

Omdat we al jaren naar Frankrijk gaan, hebben we flink wat ervaring met reisgidsen en het leek mij een goed idee om deze te delen. Daarbij moet direct worden opgemerkt dat dit een persoonlijke mening is. De voorkeur die ik heb voor reisgidsen heeft alles te maken met onze manier van vakantie vieren, onze interesses en in minder belangrijke mate het budget dat ik bereid ben er aan uit te geven.

Wie zich een beetje oriënteert op reisgidsen over Frankrijk, op het internet of in de boekhandel, ziet al snel door de bomen het bos niet meer. Naast atlassen zijn er campinggidsen, gidsen voor campers, voor natuurliefhebbers, voor wandelaars, voor alleenstaande ouders en speciale gidsen voor hondenliefhebbers. Dit zijn ongetwijfeld leuke en interessante boeken, maar ik koop ze eigenlijk nooit.

Literaire gidsen

Daarnaast zijn er de literaire reisgidsen waarin Frankrijk, of een deel daarvan, door middel van een persoonlijk verhaal wordt behandeld. De kwaliteit van deze boeken is heel verschillend en sommige zijn erg leuk. Ik mag ze graag lezen op het terras bij de gîte en haal er ook best leuke tips uit. Nadeel is wel dat ze meestal maar heel beperkt informatie geven en altijd net over een gebied waar ik niet zit. Daarnaast is de informatie in deze boeken niet echt toegankelijk waardoor het moeilijk is om iets op te zoeken. Deze boeken zijn kortom leuk om er bij te hebben.

Algemene reisgidsen

Hoewel de nieuwe varianten reisgidsen best aardig kunnen zijn, zijn het toch de klassieke reisgidsen die je wilt hebben. Geen gedonder maar gewoon een logisch ingedeeld boekje over de streek, de geschiedenis, het eten, het landschap en de cultuur. En gelukkig worden deze ook gewoon gemaakt en er is zelfs een ruime keus.

Kennelijk is Frankrijk te groot voor één boekje want bijna alle uitgevers geven van elke streek wel een aparte gids uit. Zo heb je een gids voor de Provence, Bourgondië, Les Landes, Loire en ga zo maar door. Als je, zoals wij, het liefst meerdere streken per vakantie bezoekt, moet je dus meerdere gidsen aanschaffen. Daar staat weer tegenover dat de gidsen dunner en handzamer zijn en bovendien meer informatie bevatten.

ANWB Goud

Van vier series heb ik ooit een deel aangeschaft; de ANWB, Michelin, Lonely Planet en Capitool. De ANWB gids is uit de reeks Goud en gaat over de Provence. Het is een prima gids met mooie plaatjes, veel kaarten en goede informatie tegen een leuke prijs. Het heeft een langwerpig formaat en is niet te dik zodat je hem makkelijk kan meenemen. Maar uiteindelijk mis ik toch iets aan deze gids. Naar mijn smaak staan er net iets te veel foto’s en te weinig informatie in. Ik heb het daarom maar weggegeven en een andere gids voor dit gebied gekocht.

Lonely Planet

De Lonely Planet France is een uitzondering op de regel, want dit boekwerk behandelt namelijk heel Frankrijk. Deze gids is rond de duizend pagina’s dik en dat maakt hem nogal onhandig om mee te nemen tijdens de trips. Toch is dit een fijne gids met voldoende gedetailleerde informatie voor elke streek. Bijna elk leuk dorpje of stadje in Frankrijk wordt wel beschreven, waarvan er veel zijn geïllustreerd met kaartjes en tips. Om de gids niet helemaal formaat bijbel te maken, is er wel bezuinigd op de algemene informatie van de streken. Zo wordt Bretagne omschreven op drie bladzijden en daar is toch wel iets meer over te vertellen.

Capitool

Van deze serie kocht ik ooit eens een gids voor Bourgondië. Ik viel voor de mooi opgemaakte pagina’s met prachtige tekeningen van gebouwen. De Capitool reisgids is ook veruit het mooist opgemaakt en ziet er buitengewoon aantrekkelijk uit. Daarbij ligt de nadruk op beeld en bij deze gids krijg je dan ook spontaan zin om naar het gebied af te reizen. Als je daar eenmaal bent, heb je ook een prima reisgenoot aan Capitool, die je naar de mooiste plekjes leidt. Maar net zoals de ANWB gids beviel deze gids mij ook niet wegens gebrek aan informatie. Ook dit boekje staat niet meer bij ons in de kast. En dat heeft alles te maken met de volgende serie.

Michelin

Over andere landen kan ik geen oordeel geven, maar als je naar Frankrijk gaat, zijn de Groene Gidsen van Michelin gewoon de beste. Het formaat is handig, de informatie is uitstekend en hij is bijzonder logisch ingedeeld. De kaarten zijn helder en met name de eerste hoofdstukken over de cultuur, geologie, eten en andere algemene informatie over de streek, zijn fijn om te lezen, zowel in Frankrijk als thuis voor de voorpret. Natuurlijk ontbreken kaartjes, foto’s en tekeningen niet, maar ze nemen niet heel veel plaats in. Voor elke belangrijke stad of dorp staat er een lijstje met de beste restaurants en hotels in, maar ik moet eerlijk zeggen dat we daar eigenlijk nooit echt naar kijken. De Groene Gidsen zijn in mijn ogen de beste voor in Frankrijk, maar ze zijn ook de duurste. Als je van tevoren weet dat je niet nog eens naar een gebied gaat, dan kan je je afvragen of de gidsen van de bandenfabrikant de juiste investering is.

Andere reisinformatie

Naast de reisgidsen ontbreekt de wegenatlas van Frankrijk nooit in onze bagage. Natuurlijk heb ik GPS maar voordat we op vakantie gaan, bestudeer ik de wegenatlas zorgvuldig, zodat ik zonder hulp van de navigatie blind naar de gîte kan rijden. Je weet immers maar nooit wanneer die Amerikanen die satellieten op zwart zetten en dan rij ik gewoon door naar de vakantiebestemming. Een andere gids die nooit ontbreekt is natuurlijk het boekje ‘Les Plus Beaux Villages de France’. Tot slot is ook de ANWB natuurgids altijd van de partij voor het opzoeken van vreemde insecten en andere beestjes die we onderweg tegenkomen.

Natuurlijk kan je ook op internet informatie vinden over je vakantiebestemming, maar soms moet je echt goed zoeken en dat kost tijd. Hoewel je deze mooie site dus gevonden hebt, hebben wij zelf niet vaak internet in Frankrijk. Dat leidt maar af van waar het echt om gaat. Toch is het wel handig om lokale informatie op te zoeken. Een leuke manier om bijzondere plekjes te vinden is geocaching. Dit is een soort van speurtocht over de hele wereld, waarbij de plaatselijke bewoners ‘caches’ verstoppen. Dat doen ze meestal op bijzondere plekjes met een verhaal waardoor wij op hele leuke plaatsen zijn geweest die de gidsen niet kennen (oude spoortunnels, verborgen watervallen, etc)

Als laatste doe je er goed aan om ter plekke je ogen open te houden. In elke gîte en op elke camping liggen folders van de lokale bezienswaardigheden en daar zitten vaak leuke dingen tussen. Ook op de weg zelf kan je nog veel informatie vinden. De bewegwijzering in Frankrijk is uitstekend en lokale attracties zijn aangegeven met bruine borden. Volg deze en je ontdekt zomaar een ruïne van een oude kerk of kasteel.

Indien je in bezit bent van een tablet of e-reader kan je de reisgidsen van ‘Dorpen in Frankrijk’ downloaden. Dat doe je hier.

Heb je zelf ervaringen met reisgidsen? Laat een reactie achter!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *