Slapen in Frankrijk: huur een gîte

Frankrijk is een heerlijk land om op vakantie te gaan. Je kan er uitstekend eten en in bijna alle streken is er een prima infrastructuur voor toeristen, waardoor een slaapplek vinden eigenlijk geen probleem is. Toch krijg ik veel mailtjes waarin wordt gevraagd waar wij overnachten. Welnu dat doen we in een gîte, ofwel een vakantiehuis dat je kan huren. Er zijn er miljoenen in Frankrijk, keus genoeg dus. In dit artikel beschrijf ik hoe we dat doen en geef ik tips voor een optimaal resultaat.

Logo van Gites de France op het luik van een vakantiehuisje

Gite

Ik heb niets tegen kamperen, maar toch zal je ons niet in Frankrijk op een camping vinden. Dit komt omdat we nooit de spullen hebben aangeschaft én omdat je in Frankrijk prima een huis kan huren. Nu hoor ik je denken: dat is vast heel duur. Dat is een mogelijkheid, want je kan veel euro’s stukslaan voor een leuk huis op een populaire plek. Maar je kan ook heel goedkoop een gîte huren. Sterker nog, als je goed zoekt en je eisen niet te hoog zijn, ben je goedkoper uit dan op een beetje camping: rond de driehonderd euro per week ben je in business.

Wat maakt een gîte duur? Flauw om te zeggen dat dit komt omdat de vraag hoog is. De volgende vraag is dan ook: wat maakt de vraag hoog? Dat komt door twee ingrediënten. De belangrijkste is de ligging en wel in de ruimste zin van het woord, de tweede is de regio waar het huis staat. Populaire bestemmingen zoals de Cote d’Azur zijn gewoon duur.

Besef dat deze vakantiewoningen voor de Franse markt zijn bedoeld en dat wil zeggen dat de huizen duur zijn in regio’s waar Fransen graag heen gaan. Wij Nederlanders willen bijvoorbeeld graag naar de Dordogne en de Lot, maar voor Fransen is deze regio minder aantrekkelijk. Je kan daar dus met een beperkt budget een redelijk huis huren. Voor de Atlantische kust onder Nantes geldt het omgekeerde: daar willen veel Fransen heen, terwijl ik weinig Nederlanders ken die in deze streek hun ideale vakantiebestemming zien. Toch zijn de huizen daar best prijzig. Wil je echt goedkoop denk dan eens aan de Auvergne, Languedoc en de Midi, het westen van Bourgondië en Poitou Charentes. Stuk voor stuk prachtige streken waar veel te zien is en waar je voor rond de zevenhonderd euro een enorm huis met zwembad huurt.

Naast de ligging bepaalt ook de uitrusting en de grote van een huisje de prijs. Wil je een moderne keuken, internet en een mooie televisie? Dan betaal je meer. Natuurlijk is ook de aanwezigheid van een zwembad heel erg fijn, vooral bij warm weer en met kinderen. In de zomer gaan we vaak drie weken, naar drie verschillende locaties, en proberen we één week een huis met zwembad te huren. Om de kosten in de hand te houden doen we dat vaak samen met een ander gezin en het lukt ons dan meestal om rond de achthonderd euro een groot huis te huren met zwembad, dat wil dus zeggen vierhonderd per gezin.

Een huis zonder zwembad is trouwens voor ons geen probleem. Zoek een gîte met open zwemwater in de omgeving en je hebt een prima vakantie. En als dat niet lukt, is er ook nog geen man over boord want in Frankrijk heeft een beetje dorp wel een openbaar zwembad of een camping waar je tegen een geringe vergoeding, kinderen zijn vaak gratis, heerlijk kan zwemmen. Een zwempartij met het gezin kost vaak minder dan tien euro.

Voordelen van een gîte

Tuin van een vakantiehuisje even ten zuiden van Parijs

Een tuin hoeft niet groot te zijn, het kan ook stijlvol.

Vergeleken met een camping heeft een huisje huren in onze ogen veel voordelen. In de vakantie wil ik vooral rust en dat betekent: zo min mogelijk mensen om mij heen. Het hele jaar door zijn er als inwoner van de Randstad altijd meer dan duizend mensen in een straal van een kilometer om mij heen. Dat is prima en dat heeft veel voordelen, maar in de vakantie wil ik zo min mogelijk mensen zien, horen en ruiken. Wij huren dan ook nooit een huisje op een camping of ander complex, dat is mij te druk. Ik zit liever midden in de natuur of in een mooi dorp natuurlijk.

Wij hebben huisjes gehuurd op unieke locaties. Afgelopen jaar zaten we in een gîte in de Pyreneeën naast een waterval. Prachtig was een huisje in Yèvre-le-Châtel, een plus beaux village. Vlakbij Névers hebben we een weekje in een portierswoning uit de achttiende eeuw van een kasteel geslapen, midden in een enorm park met herten, zwijnen en een gezellig hond.

Luxe

Een ander groot voordeel van een gîte is de luxe van privé sanitair. Dat vindt mijn vriendin wel zo prettig en ik heb er ook niets op tegen. Belangrijker nog is een eigen keuken. Ik hou van koken en dat doe ik heel graag met de mooie ingrediënten die je in Frankrijk kan krijgen. Franse vakantiewoningen zijn altijd ingericht voor Franse gasten en de meerderheid daarvan kookt zelf. Hierdoor zijn de keukens zeer goed uitgerust met soms onbekende attributen. Ook de luxe van een grote koelkast met vriesvak is erg prettig tijdens warme dagen.

Fijne tuin

Vakantiehuisje bij een kasteel in Bourgondië

Een gite in de portierswoning van een kasteel.

Eén van de belangrijkste aspecten waarop wij een huisje uitzoeken, is de tuin. Een afschuwelijke inrichting van het huisje neem ik graag voor lief als ik kan beschikken over een fijne, liefst grote, tuin. Wij hebben vaak gîtes met een enorme tuin waar je heerlijk kan wandelen en waar de kinderen goed kunnen spelen. Een Franse tuin beschikt altijd over een barbecue waarmee je minstens drie complete families kan voeren. In het zuiden is dat sowieso het geval omdat daar in de zomer  niemand de oven gebruikt. Een oven zorgt namelijk voor warmte in het huis en krijg het dan maar weer eens koel…

Koelte

Tijdens warme dagen is een gîte ook ideaal. Wij huren bijna altijd oude huizen met dikke muren en ramen met luiken. Deze laatste doe je overdag dicht en ‘s nachts lekker open, zodat de koele nachtlucht binnen kan komen. Er zijn ook gîtes met airco maar die hebben we nooit gehad en ook nooit gemist.

Nadelen van een gîte

Zijn er dan geen nadelen? Natuurlijk zijn die er. Zo ben je in een gîte op jezelf aangewezen. Er is geen receptie en er zijn bijna nooit andere vakantiegangers, laat staan andere Nederlanders, die je iets kan vragen. Er is ook geen campingwinkel, geen restaurant en ga zo maar door. Je moet dus alles zelf uitvinden en daar houden we erg van. Niets is leuker om na de eerste nacht het dorp en de directe omgeving te verkennen. Hoewel wij er nooit een probleem van maken, zit je aan een huisje vast. Valt het weer tegen, dan ben je met een tent of een caravan veel flexibeler en pak je de boel bij elkaar en vertrekt naar daar waar de zon wel schijnt. Dat kan niet met een gîte. Daar staat tegenover dat bij regen je spullen niet nat worden en je niet zo dicht op elkaar gepakt zit.

Een ander nadeel is dat je een huis eerst moet vinden en dat kan best wat werk zijn. Wij boeken altijd via Franse sites en die zijn over het algemeen in het Frans. Daar valt met wat gepuzzel wel uit te komen. Een ander probleem is in hoeverre je een Franse site wel kan vertrouwen: hoe weet je dat er geen oplichters aan de andere kant zitten?

Boeken van een gîte

Zwembad in de tuin van een vakantiehuisje in Frankrijk

Een zwembad is voor kinderen heerlijk.

Niets is zuurder dan na anderhalve dag ‘Bouchon’ met een volgeladen auto vol zeurende kinderen er achter te komen dat de geboekte gîte niet bestaat. Dit hebben wij gelukkig niet meegemaakt en een zorgvuldig onderzoek op internet kan dit voorkomen. Dat begint al bij de site waar je boekt. Er zijn een aantal grote organisaties die je wel kan vertrouwen. Boek je een huisje met een eigen site, dan is het wel even oppassen natuurlijk.

Als je een huisje op het oog hebt, neem dan een uurtje de tijd om alle namen, nummer, adressen en alles wat je maar kan vinden in Google te gooien. Vergeet daarbij Google maps niet, want als het goed is kan je elke gîte zien liggen en aangezien Frankrijk goed in Streetview staat, kan je bijna overal virtueel voor het huisje staan. Dan heb je direct een idee van de omgeving. Waar wij ook opletten is dat het huisje niet naast het huis van de eigenaar ligt. We hebben dat wel eens gedaan en dat viel nooit echt tegen, maar we houden toch erg van onze privacy.

Geld overmaken naar Frankrijk

Eenmaal overtuigd van de ideale vakantiebestemming moet je gaan boeken. In de meeste gevallen moet je bij het boeken een derde van de som overmaken, de rest zes weken voor aankomst. Als je via een creditcard kan betalen is dat een fluitje van een cent. Als je geen gedoe wilt hebben, kan je er meestal voor kiezen om het hele bedrag in één keer over te maken. Het tweede deel moet je namelijk via een overschrijving doen.

Kan je niet via de creditcard boeken, dan krijg je een contract opgestuurd. Deze krijg je meestal via e-mail, maar het komt ook voor dat je het via de post krijgt opgestuurd. In het contract staat hoe je het geld moet overmaken en met de invoering van de IBAN nummers bij de Nederlandse banken is dat niet zo heel moeilijk meer. Hou er wel rekening mee dat een internationale overschrijving wat langer onderweg is, minstens een dag of drie. Waarom weet eigenlijk niemand, maar het is nu eenmaal zo.

Parlez-vous Anglais? Non

Als een gite hebt gevonden zoek hem op in maps, dan krijg je een goede indruk van de directe omgeving.

Eenmaal betaald en na lang wachten mag je dan eindelijk naar Frankrijk afreizen. Maar vlak voordat het zover is, moet je eerst de eigenaar of de beheerder laten weten hoe laat je aankomt. Dit betekent bellen, en wel in het Frans. Hoewel steeds meer Fransen een beetje Engels begrijpen en soms zelfs spreken denkt de meerderheid van de Galliërs nog altijd dat het Frans de wereldtaal is en spreken ze niet anders dan dat.

Dit belletje kan voor veel mensen toch een hobbeltje zijn. Want ook al kan je je aardig redden in het restaurant en bij de boulangerie, door de telefoon ‘out of nothing’ een gesprek in het Frans is niet echt makkelijk. Je kan elkaar namelijk niet zien en dat maakt het moeilijk. Tel daarbij op dat de kans groot is dat degene aan de andere kant van de lijn met een flink accent spreekt, en je hebt een echte uitdaging. Ook hier geldt dat een goede voorbereiding helpt. Vertaal van te voren een paar zinnetjes waarin je zegt wie je bent, dat je belt voor de gite en waarvan je vandaan komt. Tevens vertel je hoe lang de reis is en hoe laat je verwacht er te zijn. Vervolgens vraag je of de andere kant het allemaal begrepen heeft en je bent er. In tegenstelling tot Nederlanders nemen Fransen het niet zo heel nauw met de klok, als je er een uurtje naast zit vinden ze dat helemaal niet erg, ze begrijpen wel dat je van ver komt. Heb je langer dan een uur vertraging is het wel zaak te bellen want het komt wel voor dat een eigenaar van ver moet komen. Soms kan dit allemaal via mail, maar meestal is het bellen geblazen. Succes!

Normaal gesproken kan je vanaf vier uur zaterdagmiddag terecht. De normale vakantieweek in Frankrijk is van zaterdag tot zaterdag. Dat spreken we dan ook meestal af en als je ver moet betekent dat vroeg vertrekken. Als we heel ver moeten (1000 kilometer +) vertrekken we vrijdagmiddag en nemen we een hotel onderweg, dan kom je tenminste ontspannen aan.

Begroeting en rondleiding

Eenmaal aangekomen krijg je na de begroeting altijd een uitgebreide rondleiding. Het karakter hiervan verschilt per eigenaar. Zo hebben we het wel meegemaakt dat we, nadat ik aangaf dat ik graag kook, een minutieuze uitleg over de werking van de oven kregen. Heel interessant, maar na 1.200 kilometer is dat toch wat veel. Een andere enthousiaste huizenbezitter nam mij direct mee naar zijn huis om zijn collectie everzwijnenkoppen te inspecteren. Na veel ‘ohhh’ en ‘ahhhs’ aan mijn kant stelde ik een vraag waaruit hij opmaakte dat ik ook zijn geweren zou willen zien. Na de wapens te hebben geïnspecteerd nodigde deze Asterix mij uit om de volgende dag met hem te gaan jagen. Hij zou mij wel komen halen om vijf uur ‘s ochtends in zijn Renault 4. Kom daar maar eens onderuit.

Maar meestal valt het mee. Er zijn nog wel een aantal dingen die bij deze ontmoeting aandacht vereisen. Ten eerste de borg. Zorg dat je genoeg contant geld bij je hebt. Ik ben het wel eens vergeten en moest nog eens vijftien kilometer rijden naar een pinautomaat. Dit tot irritatie van mijn vriendin. Wees er op voorbereid dat ze een cheque willen hebben. In Nederland is deze betaalmethode al twee decennia uitgestorven, maar in Frankrijk is het nog immer populair. Als je uitlegt dat we in Nederland dit niet hebben, moet je dat nog eens doen, want dat kunnen ze zich eigenlijk niet voorstellen. Maar het is uiteindelijk altijd goed. Soms komt het voor dat ze helemaal geen borg willen, dat vinden wij weer goed.

Vergeet niet dat beheerders en eigenaren een vakantiewoning vooral verhuren aan Fransen en dat er nauwelijks buitenlandse huurders komen. Niet zelden zijn wij de eerste niet-fransen die de boel komen huren. Let op dat de meterstanden worden opgemeten en dat je een bonnetje krijgt. Het verschilt per eigenaar hoe precies dit is. Wil je zeker zijn, neem dan de eerste dag een foto van de meters met je telefoon.

Gastvrijheid

Wie gasten ontvangt zorgt ervoor dat ze het naar hun zin hebben. En dat betekent in Frankrijk een cadeau, het liefst iets eetbaars en uit de streek. Het komt wel eens voor dat je niets krijgt, maar meestal staat er in een gîte wel iets van een welkomstgeschenk, vaak zelfs meer dan één. Dit is meestal een fles wijn gecombineerd met een ander lokaal product of iets uit de moestuin, die elke Fransman buiten Parijs heeft.

Vaak krijg je bij aankomst een presentje zoals groente uit de moestuin van de eigenaar

Om niet helemaal met lege handen te staan nemen wij altijd potjes Zaanse mosterd mee. Fransen denken namelijk dat alleen in Dijon mosterd wordt gemaakt en zijn oprecht verbaasd dat ook andere volkeren het begrip mosterd kennen, laat staan maken. Ik hou altijd een verhaaltje over de molen die op het etiquette staat afgebeeld, vinden ze leuk. Daarbij hebben Fransen over het algemeen een verstand van eten en kunnen de smaak van dit Zaanse product waarderen, ze zijn er oprecht gelukkig mee. Het kost je een euro en breekt het ijs en mocht er in de week wat stuk gaan, dan heb je al iets aardigs gedaan.

Over het algemeen doen Fransen trouwens niet moeilijk als er iets stuk gaat. Bij ons gebeuren er wel eens ongelukken. Zo ben ik wel eens door een ligstoel in de tuin gezakt, zijn er meerdere glazen gebroken en is er een wanstaltige designlamp gesneuveld. We hebben er nooit iets voor hoeven betalen en de eigenaren vonden het belangrijker dat we het naar ons zin hadden gehad. Gastvrijheid heet zoiets.

Is het ijs eenmaal gebroken, informeer dan bij de eigenaren waar je het best kunt eten, waar je de beste bakker en slager kan vinden en dat soort zaken. Fransen hebben de naam nationalistisch te zijn, maar mijn ervaring is dat ze veel meer van hun regio houden dan van Frankrijk. Ze worden ook bijna altijd enthousiast als je vraag naar de regionale lekkernijen en specialiteiten. Maar pas op want voor je het weet zit je aan de pastis, of beter, aan de plaatselijke wijn en dan kan het wel even duren voordat je weer alleen met je gezin bent. Het is zo negen uur!

Neem dus vriendelijk afscheid en zorg ervoor dat je de eigenaren kunt bereiken. Het kan altijd handig zijn om een ‘local’ te kennen bij calamiteiten.

Kortom, denk aan de volgende zaken als je gîte boekt (jawel een checklist):

 • Onderzoek goed de betrouwbaarheid van de site
 • Gebruik Google en vergeet maps met streetview niet
 • Zit je vast aan het hoogseizoen en wil je keuze, boek dan vanaf februari
 • Zorg voor de borg
 • Neem iets Nederlands mee als cadeau, liefst iets eetbaars
 • Zorg voor meterstanden, bonnetjes etc
 • Probeer zoveel mogelijk plaatselijke informatie te krijgen van de eigenaar

Onze leukste gîte in 2013

Om even in de stemming te komen geef ik een voorbeeld van één gîtes die wij hebben gehuurd. De leukste gîte voor ons in 2013 was ongetwijfeld die in Saint Laurent de Cerdans in de Catalaanse Pyreneeën. De pret begon al een paar weken voor vertrek toen ik een mailtje kreeg van de eigenaar met de mededeling dat ze een feest gaven op de dag van onze aankomst. Dit zou wel een beetje lawaai geven maar we waren ook uitgenodigd voor de barbecue. Het was erg gezellig en het eten was buitengewoon goed!

De gîte boven de waterval.

De gîte bevond zich in een oude watermolen waar ook de eigenaar in woont. Het geheel staat in een smalle kloof waar je GSM geen signaal heeft, dat geeft rust. Naast onze gîte was er, aan de overkant van de beek, nog een huisje. Deze bevindt zich pal boven een waterval en de volgende keer huur ik deze: wat een unieke plek. De inrichting is netjes met een persoonlijke touch. Het geheel staat op 900 meter hoogte, waardoor het zelfs midden in de zomer ’s nachts heerlijk koel is. Het huis had oorspronkelijk wel een zwembad, maar die is niet meer in gebruik. Er is wel een beek en in het dorp is een prima openbaar zwembad.

De eigenaren zijn bijzonder aardig en behulpzaam, maar niet opdringerig. Naast verhuurder is hij tevens boer en herder. Er zijn daarom ook veel dieren en het terrein is ruig. Voor het beschermen van de kudde tegen wolven en beren heeft hij een flink aantal honden.

Vanuit de gîte hebben we een flink stuk van Spaans Catalonië verkent. Figueras met zijn Dali-museum is een uurtje en ook kust is goed te doen. Als je wilt kan je zelfs een dagje Barcelona doen, maar dat was voor ons te ver. Wil je meer weten over deze gîtes kijk dan even op hun site.

Heb je zelf nog ervaringen, tips of een vraag? Mail mij (rogier [at] siliconvalley.nl) of laat een reactie achter!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

4 antwoorden
  • Bij Vlamingen zegt:

   Je kan natuurlijk ook bij Vlamingen terecht in Frankrijk 😉
   Bovenvermelde beschrijvingen van een gite zijn correct, doch niet altijd overal zijn de beperkingen aanwezig, veelal vindt men een gemengde vorm waarbij ook gemeenschappelijk met mensen van de chambres dhotes bepaalde aktiviteiten gedaan worden.
   groetjes
   http://www.sud66.com

   Beantwoorden
 1. Frans van Alphen zegt:

  Helemaal fijn was het huis aan de rivier aan de voet van het middeleeuwse stadje Vézelay. Lekker wijntje drinken aan de rivier. Aanrader!

  Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *