De regio Limousin ligt in het hart van Frankrijk en is niet zo heel bekend bij Nederlanders. De hoofdstad Limoges is voor veel mensen niet veel meer dan het teken dat de Dordogne niet heel erg ver meer is en de kans op een dikke file (bouchon). En zoals je kunt verwachten schrijf ik hier dat het onterecht is en dat de Limousin de moeite waard is om vakantie te vieren. Dat is ook wel zo maar dit geldt niet voor iedereen want de regio is voor de één aantrekkelijker dan voor een ander. Hou je van drukte, een luxe camping en wil je geen Frans spreken, rij dan lekker door naar de Dordogne en daar is natuurlijk ook niets mis mee.

Maar wie van rust, natuur en het Franse platteland houdt, dan is de Limousin een perfecte bestemming. In de zomer kan het er best warm zijn, maar doordat het relatief dichtbij de oceaan ligt, is het hier wat milder dan in bijvoorbeeld de Provence. Het landschap is mooi in evenwicht en op sommige plekken best spectaculair. Het leent zich dan ook zeer goed voor sportieve bezigheden zoals paardrijden, golven, wandelen en dankzij het glooiende landschap behoort fietsen ook tot de mogelijkheden. De regio heeft daarbij veel water in vorm van meren en rivieren en daar kan je goed op watersporten. Daarbij is het er nooit heel erg druk, dus je bent zo weer aan de beurt!

De dorpen en steden zijn gezellig en staan vol met historisch gebouwen. Dit zijn ook de plekken waar je kan genieten van misschien wel het meest aantrekkelijke van de Limousin; de keuken. Je kan hier namelijk verschrikkelijk lekker eten, denk maar aan die heerlijke koeien.

Wij hebben de Limousin een aantal keren bezocht en met name de departementen Haut-Vienne en de Corrèze. Het derde departement Creuse ken ik niet zo goed, maar daar zal binnen afzienbare tijd ongetwijfeld verandering in komen hebben inmiddels ook bezocht.

Limoges

Vakwerkhuizen in Limoges, Frankrijk onder cc Frédéric de Villamil

De hoofdstad van de Limousin heeft een rijk verleden en is nu ook nog een erg leuke stad. Het oudste gedeelte van Limoges ligt op de heuvel Saint Etienne boven de rivier de Vienne. Dit is de plek waar de Romeinse heerser Augustus de stad stichtte onder de naam Augustoritum. IJdelheid was deze Romein niet vreemd. De Romeinse stad lag op een knooppunt van een belangrijke wegen en dat is eigenlijk nu nog het geval. Limoges had in die tijd tal van grote openbare gebouwen zoals thermen, een forum en een groot amphitheater. Net als Poitiers is hier zo goed als niets meer van over.

Vanaf de heuvel heb je prachtig uitzicht over de rivier en hier vind je ook de kathedraal. De bouw duurde zeshonderd jaar en hij mag er ook best wezen. De kerk is opgetrokken in de gotische stijl maar is gebouwd op zijn Romaanse voorganger waarvan een deel van crypte, de kelder onder het altaar, en het onderste gedeelte van de toren nog over zijn.

In de achttiende eeuw wordt in de Limousin uitzonderlijk goed klei gevonden waar porselein van kan worden gemaakt. Dat gaan ze ook doen en Limoges ontwikkelt zich als het centrum van dit dure aardewerk. Ook nu nog is het porselein uit deze stad van uitzonderlijke kwaliteit en al dit moois kan je bewonderen in het nationale porselein museum. Een ander bijzonder aardig museum is het Musée des beaux-arts waar naast een uitgebreide emaille-collectie ook een interessante oude Egyptische kunst hebben. Dat verwacht je toch eigenlijk niet in een Franse provinciestad.

Bij mooi weer, en dat is het meestal in de zomer, is een bezoek aan de botanische tuinen een aanrader. Deze bevindt zich vlakbij de kathedraal en het is een heerlijke rustige plek met mooie bloemen en planten. Na al deze interessante en mooie zaken krijg je natuurlijk honger en eten kan je in Limoges prima. Dit doe je in het gezellige Quatiers de la Boucherie waar je, de naam zegt het al, uitstekend vlees kan eten. Een aanrader is restaurant L’Amphitryon waar je voor een zeer redelijke prijs de heerlijkste gerechten krijgt voor geschoteld. Zo goed dat de bekende bandenfabrikant uit Clermont-Ferrand het een ster waard vindt.

Lees verder over Limoges

Treignac-sur-Vézère

Treignac-sur-Vézère ligt zoals de naam aangeeft aan de rivier Vézère aan de voet van het kleine gebergte Les Monédières. Het landschap is het gemoedelijk met bossen en kleine riviertjes en nodigt uit om heerlijk buiten te zijn. Het dorp heeft een prachtige bovenstad, een oude brug en interessant kerkje.

Ségur_le_Château_Auvézère_Saint-Laurent-dorp-frankrijk-limousin-stuw-By-Père-Igor-or-CC-BY-SA-3

Ségur-le-Château

Ségur-le-Château ligt in het zuiden van de Limousin op een soort schiereiland langs de Auvézère. Deze plek langs de rivier wordt gedomineerd door twee heuvels met steile hellingen. Op één daarvan is er in de twaalfde eeuw een kasteel gebouwd met dubbele muren, maar die is in een ruïne vervallen. Vervallen gebouwen zijn in Frankrijk […]

saint-robert-abdijkerk-frankrijk-limousin-correze-cc-denis-adam-de-villiers

Saint Robert: dorp op de grens van Perigord, Limousin en Quercy

Saint Robert ligt in het prachtige landschap op de grens van de Perigord, Limousin en de Quercy. Het dorp wordt gedomineerd door de grote abdijkerk waar omheen is gebouwd. Sinds 1972 wordt er in de kerk elke zomer een festival voor klassieke muziek gehouden dat inmiddels een zeer goede reputatie heeft opgebouwd. Het moet een unieke […]

Gargilesse kasteel By-MOSSOT--via-Wikimedia-Commons

Gargilesse-Dampierre: bijzonder dorp met kasteel in de Limousin ***

Gargilesse-Dampierre ligt op dik twee uur rijden ten zuiden van Parijs vlak naast de snelweg A20. Het dorp ligt prachtig op de oever van de rivier Gargilesse en trekt door haar schoonheid nog altijd kunstenaars aan. Het heeft een eigen museum en een kerk met verrassend gave fresco’s uit de dertiende eeuw.

Oradour-sur-Glane-tweede-wereldoorlog-dorp-verwoest

Oradour-sur-Glane: dorp als monument van de waanzin *****

Op een klein half uur rijden van Limoges ligt Oradour-sur-Glane. Het dorpje is een adembenemend monument van de gruwelijkheden die tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn gepleegd. Het dorp werd door een SS eenheid verwoest waarna er onder de bewoners een bloedbad werd aangericht. Vlak na de oorlog bezocht De Gaulle Oradour en besloot dat het […]

Mortemart: dorp in de Limousin met twee kloosters *

Mortemart ligt in de Limousin aan de voet van de Monts Blond en is eigenlijk een dorp waar je zo doorheen rijdt. Dat deden wij ook bijna, maar ik wist toch de rem op tijd te vinden. Het dorp heeft een bewogen geschiedenis waar niet heel veel meer van te vinden is. De kerk is nog […]

Saint Benoît du Sault: prachtig dorp bij Limoges **

Saint Benoît du Sault is een prachtig dorp dat de schoonheid van een ‘Plus Beaux Village’ combineert met de charme van de Franse slag. Het dorp in de Indre valt echt niet uit elkaar, maar hier en daar zie je wel dat de tijd zijn invloed heeft op de bebouwing. Helaas bezochten we het dorp […]