Net als Camembert is Neufchâtel een witschimmel maar dan iets pittiger van smaak. Wie van roodschimmel houdt kan kiezen uit een Pont-l’Évêque of een Livarot.
Camembert is heel lekker en smaakt op elk moment van de dag. Hij wordt gemaakt van koemelk en heeft een vrij neutrale smaak, al ligt dat voor een groot deel aan de kwaliteit van de kaas.
Camembert is wel beroemd maar niet zo oud. Zoals veel kazen weten we niet precies wanneer hij is ontstaan. Onduidelijkheid uit het verleden wordt altijd wel opgevuld met een verhaal of een legende. In dit geval voert het ons terug naar het einde van de achttiende eeuw.
Frankrijk heeft zich net verlost van zijn koning en is het toneel van veel geweld en ellende. Er is een radicaal regime aan de macht gekomen die jacht maakt op alles en iedereen die de koning heeft gesteund waaronder de kerk.
Dit is de wereld waarin onze kaasheld leeft. We hebbe het over een een priester die met een boerin het recept van Brie deelt omdat zij hem uit de handen van de Revolutionairen heeft gehouden. Zij heeft vervolgens een eigen draai aan de kaas gegeven en zo wordt de Camembert geboren. Uiteraard speelt dit verhaal zich af in het dorpje Camembert in Normandië. Een mooi verhaal, waarschijnlijk niet waar maar als kaasliefhebber wil ik het toch geloven. Al weten we niet hoe het met de priester en de boerin is afgelopen. Hoe ver ging hun relatie? Zijn er kinderen? We weten het niet.
Eerste Wereldoorlog
Wat we wel weten is dat in de negentiende eeuw in Normandië druk werd experimenterend met kaasrecepten. Zo rond 1890 wordt de Camembert voor het eerst massaal gemaakt. De kaas wordt pas echt bekend in de Eerste Wereldoorlog omdat het één van de kazen is die de soldaten aan het front krijgen als rantsoen. De Camembert past perfect in de logistiek van het leger want het heeft een mooi formaat, is lang houdbaar en bevat veel energie en voedingswaarden.
De witte kaas zoals we die nu kennen is nog veel jonger en dateert uit de zeventiger jaren uit de vorige eeuw. Daarvoor was een Camembert gevlekt.
Niet beschermt
Omdat de naam Camembert niet is beschermd mag je een Camembert overal maken. Dat gebeurt ook en in bijna elk land, ook in Nederland, wordt Camembert gemaakt. Een uitstekend exportproduct en prima promotor voor de Franse zaak natuurlijk.
De keerzijde van de medaille is dat niet alle kazen even lekker zijn. Er is kortom een kwaliteitsprobleem. Veel Camemberts hebben helemaal geen smaak en sommige zijn zelfs ronduit vies. Dit geeft de kaas een slechte naam en daarbij verdienen de Fransen ook geen pepernoot aan al die buitenlandse Camemberts.
Om deze problemen op te lossen kreeg de kaas in 1983 een AOC status, dat nu AOP heet. Hiervoor werd de naam Camembert de Normandie gebruikt zodat je weet dat kaas met die naam ook echt uit Normandië komt. Maar dus niet per sé uit het dorp Camembert. Mijn ervaring is trouwens dat kazen met de AOP altijd goed zijn en kazen die dat niet hebben niet per sé vies.
Au lait cru
Een Camembert wordt gemaakt van koemelk. De lekkerste worden gemaakt van rauwe melk, te herkennen aan het label ‘au lait cru’. Deze zijn vaak wat duurder maar ze zijn de moeite waard. Bijzonder lekker zijn de kazen die zijn gewassen in Calvados; één van de andere lekkernijen uit Normandië.
Daarnaast is er natuurlijk Camembert gemaakt van gepasteuriseerde koemelk en die hoeven helemaal niet slecht te zijn. Bij ons zit er bijna altijd eentje in de rugtas want je weet nooit wanneer je trek krijgt tijdens een wandeling. Een stukje stokbrood en water en je hebt een aangename picknick.
Kooptip
Koop echter nooit de allergoedkoopste want dat zijn kauwgomkazen en die kan je het best direct weggooien. Kies gewoon een goed merk óf de au lait cru variant van het huismerk. Zo rond de twee euro heb je een redelijk kaasje dat op een aangename manier de honger weet weg te toveren. Onze voorkeur is de Rustique maar ook President en Coeur de Lion zijn prima. Je snijdt een Camembert zoals je een taart snijdt; in driehoekige partjes.
Camembert doet het goed op brood maar kan ook prima uit het vuistje. Belangrijk is om de kaas op tijd uit de koelkast te halen want een koude Camembert verliest heel erg veel smaak. Dat is bij elke kaas zo maar met deze is het heel duidelijk. Mocht je onverhoopt toch een te koud exemplaar moeten eten, hou hem dan lang in je mond zodat de smaak toch een beetje tot zijn recht komt.
Je kan natuurlijk ook prima koken met Camembert en er zijn tal van lekkere recepten te vinden. Onze favoriet is Camembert uit de oven net zolang dat de binnenkant is gesmolten. Daarna opensnijden, een beetje honing en je hebt een mini kaastfondue. Dit doe je natuurlijk nooit met een au lait cru kaasje!
Wat drinken we bij een Camembert?
Camembert is het lekkerst met iets fris. Witte wijn is dan ook een prima combinatie met het kaasje. Ik drink graag één uit de Elzas maar een Champagne past ook goed, of een ander bruiswijntje natuurlijk.
Maar traditioneel drink je echter geen wijn bij een Camembert want in Normandië maken ze dat helemaal niet. Er groeien daar namelijk geen druiven maar appels en maken ze appelcider van.
In Frankrijk is die bij iedere supermarkt te krijgen en ook in Nederland zie dit steeds meer. Neem dan niet die marketing gedreven hippe kleine flesjes; echte cider komt namelijk in 0,75 liter flessen. Deze frisse drank combineert echt als een malle met de kaas.
Tot slot laat deze kaas zich ook goed aanvullen met gewoon een biertje. Een pilsje is prima maar ook een ingewikkelder bier is lekker met dit vriendelijk kaasje.
Plaats een Reactie
Meepraten?Draag gerust bij!