Bij ons is de Bleu d’Auvergne een vaste gast op tafel. Niet alleen in de Auvergne maar ook in de rest van Frankrijk én in Nederland. Want met Camembert en Brie staat hij bijna altijd in de basis van ons kaasplankje. De reden is simpel; het is een heerlijke krachtige blauwschimmel waarvan ik mij iedere keer verbaas hoe goedkoop hij is. Volgens mij is de Bleu d’Auvergne dan ook dé beste kaasdeal die je kan krijgen.
In Nederland is hij al niet heel duur maar in Frankrijk koop je voor zeven euro een enorm stuk kaas waar je minstens een week mee doet. En dat is een heerlijk bezit. Misschien niet heel bijzonder, maar wel bijzonder lekker!
Wij eten hem de hele dag door. Hoewel ik zelf bij het ontbijt liever wat jam op mijn baguette smeer, zie ik mijn wederhelft al ‘s ochtends in de weer met deze kaas. Ik eet hem graag tijdens een picknick of eenvoudige lunch waarbij je hem uitstekend kan combineren met goede tomaat. Aan het einde van de middag doet hij het goed bij de borrel waar hij natuurlijk prima samengaat met Port maar ook een goede vriend is van een fruitige rode wijn. Bij warm weer doet mag ik er ook graag een koel biertje bij drinken.
Met Blue d’Auvergne is het ook prima te koken; een beetje room erbij en je hebt binnen vijf minuten een prima saus voor bij de pasta. Tot slot mag hij niet ontbreken op het kaasplankje na het diner en verschijnt hij niet zelden aan het einde van de avond als begeleider van het slaapmutsje.
De kaas is niet zo heel oud. In de negentiende eeuw werd hij voor het eerst gemaakt in de Auvergne. Vreemd genoeg werd de smaak in Normandië geperfectioneerd door ene Antoine Roussel. Hij nam het oorspronkelijke recept mee uit de bergen om het in Rouen verder te ontwikkelen. En daarmee heeft hij een goede daad gedaan!
Nu mag de kaas natuurlijk alleen gemaakt worden in de Auvergne van de melk van plaatselijke koeien. Nadat de kaas is gemaakt moet hij nog 28 dagen rijpen voordat hij klaar is om gegeten te worden.
Plaats een Reactie
Meepraten?Draag gerust bij!