Apremont-sur-Allier: mooi, rustig en niet toeristisch ****

Apremont-sur-Allier ligt slechts een paar kilometer van Nevers aan de oever van de rivier de Allier. Deze brede rivier geeft het dorp zijn karakter. Apremont bestaat feitelijk uit twee rijen huizen en die vormen samen een straat. De andere straat van het dorpje loopt evenwijdig aan het eerste straatje maar met een prachtig uitzicht op de rivier.

apremont-sur-allier-straatje-met-restaurant

Rustig straatje in Apremont sur Allier met het enige restaurant van het dorp.

Naast de rivier vormt het kasteel de andere attractie van Apremont sur Allier. Wij zijn er niet in geweest, het was dicht. Het dorpje heeft wel een mooie ligging, maar vormt niet een natuurlijke schoonheid zoals sommige andere ‘Plus Beaux Villages’. De inwoners moeten dan ook hun uiterste best doen om het dorp in het bekende boekje te houden en dat doen ze dan ook. De tuinen zijn prachtig verzorgd met mooie bloemen en de heggen keurig geknipt. Het dorp beschikt tevens over een enorm park met nog meer bloemen, waar je heerlijk kan wandelen.

apremont-sur-allier

Huizen langs de over van de Allier.

 

Wij hebben gegeten in het enige restaurant, Brasserie du Lavoir, van het dorp en dat beviel prima. Fijne gerechten uit de streek waar niets mis mee is. Het terras is gelegen achter het restaurant op een keurig grasveld. Dat is wel zo koel in de zomer.

In de omgeving van Apremont sur Allier

In de omgeving van Apremont is natuurlijk het Formule 1 circuit van Nevers te vinden. Wie het motorgeronk liever naast zich houdt, kan beter Nevers bezoeken. Daar is met name het paleis van de Hertog de moeite waard. Iets verder weg ligt Bourges met zijn prachtige kathedraal.

Leuker is dat de Fransen vlak bij het dorpje in de achttiende eeuw hebben geprobeerd de Allier en de Loire bevaarbaar te maken. Dat lukte niet en dus hebben ze een kanaal naast de Allier gegraven. Een onderdeel hiervan is het Aquaduct le Guétin die de boten over de Allier brengt.

apremont-sur-allier-Aquaduct-le-Gu-C3-A9tin

Het Aquaduct le Guétin gaat over de rivier Allier heen.

Verder stroomafwaarts vind je in Briare ook zo’n aquaduct. Die is bekender en groter, maar het Aquaduct le Guétin is wellicht interessanter om te bezoeken omdat de boten door een aantal sluizen worden ‘opgetild’ om zo over de rivier te kunnen varen.

apremont-sur-allier-Aquaduct-le-Gu-C3-A9tin-boven

Sluisjes tillen de boten omhoog om over het aquaduct te kunnen varen.

Naast deze waterwerken zijn er in de streek behoorlijk wat middeleeuwse kastelen te vinden.

Streetview in Apremont sur Allier

Grotere kaart weergeven

Dit dorpje aan de mooie rivier de Allier heeft voor ons een speciaal plekje. Dit is niet het eerste dorpje uit het boek wat wij bezochten, maar wel de eerste waarvan wij wisten dat het in het boek stond. Daarom krijgt Apremont sur Allier van ons 4 sterren, maar eigenlijk moeten dat er 3 zijn als we eerlijk zijn.

Op Pinterest vind je meer foto’s van Apremont-sur-Allier.

Follow Franse Dorpen’s board Apremont sur Allier on Pinterest.

Les plus beaux villages de France weergeven op een grotere kaart

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

2 antwoorden
  1. Gaarenstroom zegt:

    Het dorpje, 35 huizen en een kasteel, zijn allen eigendom van de kasteelvrouwe. Het volledige onderhoud wordt door 7 man tuinpersoneel gedaan, bekostigd uit de verhuur van de huizen en entreegeld van de prachtige bloementuin. Alleen al hierom is dit het mooiste dorpje van Frankrijk!

    Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *