Honfleur: Gezellig havenstadje aan de monding van de Seine ***

Honfleur is een mooi stadje aan monding van de Seine en ligt eigenlijk recht tegenover Le Havre. Het stadje, of dorp is beroemd om zijn prachtige oude haven en gezellige straatjes en pleintjes. Het is een populaire bestemming, misschien wel een beetje te populair.

Abdij van Jumièges: de mooiste ruïne van Normandië ***

Abdijen genoeg in Frankrijk maar die van Jumièges in Normandië is toch een beetje anders dan de rest en dat heeft vooral te maken met de staat waarin het zich bevindt; het is een ruïne en een mooie ook.

Giverny: de briljante tuinen van Claude Monet ****

Giverny is een bescheiden dorpje vlakbij de Seine op een dik uur rijden van Parijs met een kerkje een leuk straatje kortom een dorp zoals honderden in Frankrijk. Toch is Giverny wereldberoemd en dat heeft alles te maken dat hier de beroemdste schilder van Frankrijk voor een groot deel van zijn woonde; Claude Monet.

Étretat: de beroemde natuurlijke bogen van Normandië ****

In Étretat staan de beroemdste bogen van Frankrijk, geheel gemaakt van kalk en vormgegeven door de natuur. In dit charmante maar druk bezochte badplaatsje werd het toerisme in Frankrijk feitelijk uitgevonden. Hier komen al meer dan tweehonderd jaar mensen die de drukte van Parijs willen ontlopen en genieten van het magische spel van schaduw en licht van de lucht, zee en rotsen.

De kazen van Normandië

Normandië is koeienland en dus wordt hier kaas gemaakt van koemelk. Maar dat niet alleen want ook room en boter uit Normandië zijn beroemd. Én dat zijn twee hele belangrijke ingrediënten in de Franse keuken en dus hebben zowel boter als room een Appellation d’Origine Protégée. Maar dit artikel gaat over kaas en dit zijn de kazen uit Normandië die een AOP bezitten.

Saint-Vaast-la-Hougue: forten, oesters en een haven **

Tussen het D-Day geweld op de Cotentin is het makkelijk om de andere mooie en interessante plekken over het hoofd te zien. Het vissersdorp Saint-Vaast-la-Hougue is daar een goed voorbeeld van. Het ligt op half uur rijden van Utah-Beach en werd in 2019 door de Fransen zelf gekozen tot mooiste dorp van het jaar.

Étréham: rustige uitvalsbasis voor D-day-trips

Eens in je leven wil je naar het decor van The Longest Day. Mede om je kinderen te laten zien – en het liefst ook te laten voelen – hoe hier in 1944 duizenden doodsbange jonge mannen uit verre buitenlanden stierven voor onze vrijheid. Dan zeg je: ‘Als mensen die vrijheid willen beknotten, mag je […]

Veules Les Roses: charmante badplaats met de kleinste rivier van Frankrijk ***

In september 2017 ging de vlag uit op het gemeentehuis in Veules Les Roses want vanaf dat moment mocht het dorp aan de kanaalkust zich officieel ‘Plus Beaux Village de France’ noemen. En wat wil je nu meer als Frans dorp. Het dorp herbergt de kleinste rivier van Frankrijk en heeft een prachtige kust met hoge kliffen met een voor Franse begrippen een aardig strand.

Sainte-Suzanne: dorp met opmerkelijke geschiedenis

Sainte-Suzanne ligt in Normandië ten westen van Le Mans op een rots zeventig meter boven de vallei van de rivier de Erve. Het dorp heeft prachtige versterkte muren met een opmerkelijke geschiedenis. Dit is namelijk de enige vesting in Normandië waar Willem de Veroveraar nooit in handen heeft gekregen. Toen was Sainte-Suzanne een stad in Normandië, nu […]

Vakwerkhuizen in het dorp Beuvron-en-Auge in Normandië Frankrijk

Beuvron-en-Auge: Normandische gezelligheid **

Het dorp Beuvron-en-Auge ligt vlakbij Caen en heeft één van de mooiste dorpspleinen in Normandië. Er staan meer dan veertig vakwerkhuizen en op het plein staat een prachtig houten markthal. Helaas is deze laatste niet heel oud, hij stamt uit de jaren zeventig van de vorige eeuw. Dat maakt voor het plaatje echter niet veel uit, […]