1. Flamiche
Flamiche is een specialiteit uit Picardië in het noorden van Frankrijk. Deze heerlijke bladerdeegtaart met prei en room, is gemaakt van een zoet, briocheachtig deeg. De quiche wordt warm gegeten en traditioneel vergezeld van een Bourgondische wijn. Om je vingers bij af te likken!
2. Cassoulet
Deze langzaam gegaarde ovenschotel met vlees, varkenshuid en witte bonen komt oorspronkelijk uit zuid Frankrijk. Het heet Cassoulet vanwege de traditionele braadpan waar het in wordt gemaakt. Wanneer je in Toulouse of Carcassonne bent, vindt je dit gerecht bijna overal, maar tegenwoordig kun je het ook in andere regio’s van Frankrijk eten. Een top gerecht voor echte carnivoren!
3. Soupe a l’oignon
Het klinkt chique, maar in feite is soupe a l’oignon niets meer dan goddelijke Franse uiensoep. Meestal is de soep gebaseerd op vleesbouillon en altijd word hij gegratineerd met croutons of een groot stuk geroosterd brood, bedekt met een dikke laag smeuïge kaas. Waar je ook komt tijdens je rondreizen of fly drive reizen door Frankrijk; dit gerecht staat sowieso op de kaart!
4. Clafouti aux Cerises
Ook qua zoetigheden zit je in Frankrijk letterlijk en figuurlijk “gebakken”. Dit Franse dessert van fruit, wordt bereid in een beboterde schaal en bedekt met een dik, vla-achtig beslag. Hierna wordt de clafout bestrooid met poedersuiker en geserveerd met room. Een traditionele lekkernij die je bijna overal in het land kunt proeven. Yum!
5. Ratatouille
Dit bekende Franse gerecht kent bijna iedereen. Ratatouille is een Franse Provençaalse gestoofde groenteschotel, oorspronkelijk afkomstig uit Nice. Je kunt het echter overal waar je bent eten, al zal de bereiding overal net wat anders zijn. Een heerlijk en gezond gerecht voor erbij, of gewoon als tussendoortje met brood en olijfolie.
6. Hachis Parmentier
Je zult dit hartige gerecht zeker een keer eten tijdens je rondreis door Frankrijk, het wordt namelijk bijna overal geserveerd als bijgerecht. Hachis Parmentier is een traditioneel Franse ovenschotel met aardappelpuree, vlees en een dikke laak gesmolten kaas. Je kunt ook vegetarische versies vinden met veel groenten. Echte comfortfood voor alle gelegenheden.
7. Ratafia
De laatste van het rijtje, maar ook niet onbelangrijk; een lekker, stevige Franse drank. Ratafia wordt gemaakt van ontgefermenteerd sap van champagnedruiven, vermengd met brandewijn, kruiden en eventueel andere vruchtensappen. Hierna rijpt het minstens één jaar op vat. Je kunt dit drankje vooral in de champagnestreek veel vinden, dus wanneer je in de buurt bent moet je zeker een slokje wagen. Proost!
Loopt het water je al in de mond bij al deze goddelijke Franse klassiekers? Vergeet ze dan zeker niet te proeven tijdens je vakantie. Bon appétit!
Plaats een Reactie
Meepraten?Draag gerust bij!