Sneller door de tol dankzij Télépèage

Frankrijk heeft een prima wegennet dat je snel naar je bestemming brengt. Nadeel is natuurlijk dat je moet betalen. Het betalen zelf is al niet leuk, maar de hele afhandeling vormt een nog grotere irritatie: niet zelden staan er kilometers file voor een tolpoort. Vanaf volgende week heb ik daar veel minder last van want ik heb Télèpèage. Hoera!

De file voor de tolpoorten is voor ons deze zomer iets minder lang.

Elke zomer kijk ik vanuit een stilstaande auto met veel jaloezie naar de Fransen die het laatste stuk van de file aan de linkerkant voorbij flitsen om vervolgens met lage snelheid door een poortje met een grote T te rijden. Spoorboompje open en doorrijden maar. Arch! Elk jaar neem ik mij voor dat ik daar wil rijden, dat scheelt toch heel veel tijd!

Maar het kwam er niet van, tot deze week want ik heb zo’n door mij begeerde Télèpèage badge in bezit. Dat ging gemakkelijker dan gedacht. Tot een aantal jaar gelden was het alleen mogelijk voor mensen met een Frans bankrekeningnummer om een badge aan te vragen, maar sinds een aantal jaar is het ook mogelijk om via je creditcard een badge te bestellen. En ook in Frankrijk blijkt de vooruitgang niet te stoppen, want sinds mei kan je ook met een Nederlandse bankrekening een telepeage badge bestellen.

Sterker nog, de site waar je je badge bestelt is ook compleet in het Nederlands! Dat is toch wel heel makkelijk.

Hoe werkt het?
De autosnelwegen in Frankrijk worden geëxploiteerd door verschillende bedrijven. Deze bedrijven bieden allemaal de badge aan en volgens goed kapitalistisch gebruik, bijna allemaal tegen (iets) andere voorwaarden. Waar je de badge ook bestelt, hij doet het bij alle snelwegen, van Lille tot Perpignan. Dat dan weer wel.

Zeer aantrekkelijk was tot voor kort de badge van Alis, een kleine exploitant van de snelweg A28 tussen Rouen en Alancon. Alis biedt namelijk de badge gratis aan, waarbij je ook nog eens 25 procent korting krijgt op hun eigen netwerk. Dit netwerk telt precies één snelweg waar je niet in de buurt komt als je naar het zuiden rijdt. Helaas zit er een addertje onder het gras, want als je in het eerste jaar minder dan 15 keer de snelweg van Alis rijdt, krijg je alsnog een rekening van 20 euro.

Toch blijft het een redelijke aanbieding, want de andere aanbieders vragen meestal een borg van dertig euro en je moet maar zien of je die ooit nog terug krijgt. Maar ook dat is veranderd. Bij Bip & Go, een website van één van de grootste exploitanten, betaal je sinds 1 mei 2013 geen borg meer, maar wel inschrijfgeld.

Wat kost het?
Een badge bestellen blijft dus geld kosten. Ik heb hem bij Bip & Go, niet echte een Franse naam trouwens, besteld. Dat kostte mij 18 euro en ik kreeg de badge binnen 48 uur thuisgestuurd. Daar blijft het niet bij, want voor iedere maand die ik gebruik maak van de tolwegen kost het 1,60 euro. Als je vaker in Frankrijk rijdt kan je er ook voor kiezen om voor een heel jaar 14,40 euro betalen. Verder betaal je natuurlijk het normale toltarief. Je krijgt hiervoor aan het einde van de maand de rekening.

Het kost dus iets extra, maar het lijkt mij geweldig om langs de enorme rij vakantiegangers te rijden en door een poortje met een dikke T te rijden. Voor het eerst in mijn leven heb ik zin om iets te betalen. Dat is toch raar!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *